Rabu, 12 Oktober 2011

Gewang Bertukar : ver. MiNi PoPPeR

Sekali lagi aku browse forum untuk gali apa2 yang buleh aku kongsikan di dalam blog PAT ni... bukan sebab aku malas nak buat keja kat opis ni... tapi tengah lapang sikit ni aku terai la cari bahan yang buleh dikongsikan dengan pembaca blog sekalian... ikutkan hati mau saja aku tunggu 11 bulan lagi baru apdet... tapi takut ada misai2 yang akan melenting kalu aku berbuat demikian... dah la beliau dikhabarkan KUMPAU bebaru ini... kehkehkeh...

Kali ini... ya kali ini aku ingin kongsikan perkongsian yang pernah dikongsikan oleh sedara Roosta Caster... beliau ini kalu bab D.I.Y memang rajin la... tapi bab tahap keberkesanan hasil D.I.Y beliau tidak dapat aku beri sebarang komen... apapun dalam PAT... D.I.Y dan Roosta Caster memang tidak dapat dipisahkan lagi...ini pun sebenarnya dah lama... tapi xsalah kalu dikongsikan bersama...


Foto & teks oleh Roosta Caster
Untuk version 2010 ni aku bikin mini popper pulak...
selalu tu aiskrim aje ada mini popper, kali ni gewang pun mau kasi mini jugak laa...
mini popper untuk ikan-ikan minilah, hopefully...

Bahan-bahan yang diperlukan...
- Rod melenyek tepung...
- "Tanduk" steel
- Chilli mini ( tp bukan cili padi! )
- Kertas sticker (hitam dan kuning)
- Cat (merah dan putih)
- Lacquer or syelek (betul ke spelling aku nih?)

Step 1


-Cerai-beraikan rod pelenyek tepung... apa kisah, RM2.50 saja sebijik...
Hanya pemegang kiri dan kanan saja yang kita nak...

Step 2
- Modify bentuk dia mana yg patut...(grind dan gosok dgn kertas pasir)
- Tebuk lubang kat tengah-tengah sampai tembus...
- pastu tebuk lubang bawah perut dia utk boh 2nd treble hooks
- pastu tebuk pipi kiri dan kanan utk boh mata... kalau buta susah dia nak cari ikan nnt...

Step 3

- Guna batu asah bentuk "dome" pasang kat drill bikin cup mulut popper...

Step 4

- Guna steel wire 100lb above boleh...
tp guna "tanduk" steel lagi mudah sbb hujung dia dah ada gelung cun...

- cari satu steel chilly dan kasi potong satu side ring dia utk jolok masuk
steel wire melalui tengah-tengah badan popper tadi..


- camni rupanya bila dah masuk wire dan chilli semua...

Step 5

Err... sorry, tak ada photo untuk level ni...
- apa lagi... kasi spray laa... paling senang maintain kaler original...
spray lacquer or sapu syelek jer...
- nak advance sikit spray base putih, pastu guna masking tape utk cover
badan dia... kepala kasi spray merah... jadilah red head...

Step 6


- nak kasi mini popper ni pandai carik ikan kenalah bikin mata dia pulak...
- guna puncher kertas utk tebuk sticker hitam, then tempek atas sticker kuning or putih...
pastu guna gunting kasi gunting sticker kuning jadi outer layer / lining...
- nak mata cantik beli dari kedai pancing laa... tak pun korek mata gewang-gewang lama...

Step 7

- Lekatkan mata dan cover dgn A+B epoxy (brand Devcon) supaya tak mudah tanggal...

Step 8

- Taruhlah treble hooks kat bawah perut dan hujung ekor...
nnt kena ikan tak hook up kumpau pulak lagi...

Step 9
- Pi mancinglah... takkan ini pun aku nak kena bagitau kut?

Step 10
- Kalau sangkut ikan kasi tempeklah kat sini kasi panasssss lagi...

lepas tu aku minta RC tunjukkan gambar mata drill untuk buat cup dan besen test...

as promised earlier, so this is it...


"batu" grind utk buat cup mulut popper...
pandai-pandai ejas la kalau nak besarkan mulut popper tu... 

oso aku penuhi permintaan ipen utk buat floating test lagi wp aku
dah jangka result dia...
anyway, as they said... seeing is believing...

2 ulasan:

wanPb berkata...

mantop bang roosta!!

mmg sipuuuuuu betul la..

:)

Puaka Anglerz Tribe berkata...

beliau memang sipooo... hehehehe...