Jumaat, 7 Oktober 2011

Fishing Barometer

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Tak tau mau apdet pasal apa kat blog PAT ni... merayau-rayau dalam fesbuk terjumpa pula kat photo pokcik Nahar Desa pasal barometer... untuk makluman... bagi pendapat aku... pokcik ni bukan setakat pi mancing2 macam tu saja... dia terai relate banyak benda dengan aktibiti memancing ni... perjumpaan dengan beliau aritu pun banyak benda yang dia kongsikan... salah satunya pasal tekanan udara... di bawah pula perkongsian dari internet pasal barometer ni yang dikongsikan oleh sedara Terubuk Sarawak melalui forum Malaysian Fishing Club untuk dikongsikan dengan pembaca setia belog PAT ini... (ada ka??? hahahahahaha...) aku copy dan paste bulat2 dari forum sebab aku agak malas nak cari source lain... lagipun aku xpaham sangat... saja nak kongsi... mungkin pokcik buleh explain lebih lanjut lagi... hehehehe...

Contoh barometer - gambar dari internet


Telah diketahui sejak dahulu lagi bahawa tekanan udara mempunyai kesan pada industri perikanan. Bagaimana kesan langsung tekanan tersebut kepada ikan masih belum sepenuhnya difahami, tetapi dengan mengetahui bagaimana menggunakan pembacaan tekanan udara dapat sangat meningkatkan peluang anda untuk menangkap ikan, terutama di perairan lautan cetek dan juga di perairan air tawar.

Tekanan barometric adalah ukuran dari berat atmosfera di atas kita. Ianya memberi kesan ke atas perairan kita memancing dan bahkan pada kita juga sebenarnya. Hal ini diyakini oleh banyak orang dan bahkan yang lebih dramatik pada ikan yang mana ianya mempengaruhi polar kebiasaan pemakanan mereka.

Pengukuran tekanan udara adalah dengan menggunakan barometer. Sebuah barometer mengukur berat suasana persekitaran pada inci persegi (tekanan) dan membandingkannya dengan berat medan air raksa.

Alat pertama yang ditemui pada 1643 oleh Evangelista Torricelli. Barometer beliau yang menggunakan tabung gelas dari mana hawa semua telah dihapuskan (ruang hampagas) dan ianya dimasukkan ke dalam bekas merkuri yang yang kemudiannya dikenakan dengan tekanan udara. Tekanan udara yang kemudiannya memberi tekanan ke bawah pada merkuri dalam wadah kekuatan sejumlah merkuri ke dalam balang kaca tersebut. Ketinggian merkuri naik adalah menunjukkan kekuatan tekanan atmosfera. Hal ini biasanya diukur dalam inci (inHg) atau dalam milibar (1 inHg sama 33,864 milibar).

Hari ini aneroid barometer, yang telah dicipta oleh saintis Perancis Lucien Vidie pada tahun 1843, merupakan instrumen yang paling banyak digunakan untuk mengesan tekanan udara. Aneroid adalah sebuah logam fleksibel di bawah yang telah dikurung selepas membuang beberapa itu udara (vakum separa). Sebuah tekanan atmosfera yang lebih tinggi akan menekan logam bawah sementara tekanan yang lebih rendah akan membolehkan untuk berkembang. Pengembangan logam biasanya mekanik digabungkan dengan arah dial yang akan mengarah ke skala yang menunjukkan tekanan udara.

Suatu bentuk baru dari barometer menggunakan transduser tekanan. Transduser ini seperti sebuah barometer aneroid miniatur yang mengubah jumlah tekanan udara menjadi voltan elektrik proporsional. Tegangan ini kemudian boleh dimasukkan ke dalam pembacaan digital dan / atau ke komputer.

Tekanan barometric berbeza-beza dengan ketinggian. Sebuah elevasi yang lebih tinggi akan mempunyai suasana yang kurang di atasnya yang tekanannya kurang. Untuk menjaga bacaan standard di seluruh dunia, tekanan udara yang akan ditunjukkan di permukaan laut. Oleh kerana itu, pembacaan pada ketinggian lain selain di permukaan laut akan memerlukan faktor pembetulan yang didasarkan pada elevasi dan suhu udara (udara dingin lebih berat dan akan memerlukan pembetulan yang lebih besar).

Perubahan tekanan udara sebagai sistem perubahan cuaca atas kita. Apabila anda melihat peta cuaca yang mereka telah biru "H" s dan merah "L" s, ini menunjukkan kawasan yang tinggi dan tekanan rendah. Perlu dicatat bahawa daerah dengan tekanan tinggi adalah daerah dengan cuaca yang baik, dan kawasan dengan tekanan rendah adalah daerah dengan cuaca buruk. Tekanan barometric telah digunakan oleh ahli kaji cuaca sejak awal meteorologi lagi untuk meramal cuaca. Hal ini juga boleh digunakan oleh nelayan untuk memprediksi hasil tangkapan ikan, dan yang lebih penting, bagaimana menangkap/memancing ikan.

Sebagai pedoman umum, memikirkan 30 inHg (1016 milibar) sebagai tahap normal. Rekod dunia dicatatkan berbeza-beza dari tekanan tinggi dari 32,0 inHg di Siberia untuk 25,7 inHg semasa taufan (bacaan melebihi tahap bacaan barometer). Untuk AS, tahap ekstrem boleh dianggap sebagai inHg 30,5 dan 28,5 inHg. Ketika memancing, perubahan hanya + / - 0.02 inHg dari normal sudah cukup untuk mempengaruhi polar kebiasaan pemakanan ikan.

Hal ini penting, namun, untuk dicatatkan bahawa kesan dari tekanan udara lebih besar di perairan tawar dan cetek berbanding di perairan yang lebih dalam. Hal ini mungkin kerana kenyataan bahawa tekanan air jauh lebih besar di perairan yang lebih dalam membuat tekanan udara di atas tidak lagi mempunyai kesan.

Beberapa Peraturan umum mengenai tekanan udara adalah:

1)CorakTekanan
2)Keadaan Cuaca
3)Tabiat Perikanan 

Gambar dari Barometer Planet

Penting untuk dinyatakan bahawa setelah ikan galak makan dalam jangka masa yang lama,
ianya juga memberi kesan terhadap pancingan walaupun tekanan barometer masih ideal.

Hal ini juga penting untuk dicatat, bahawa tekanan udara hanyalah salah satu daripada banyak faktor yang mempengaruhi kebiasaan pemakanan ikan. Kesan lain adalah suhu air, cahaya, gaya pasang surut, kejernihan air, tahap pH, kadar air, angin / gangguan permukaan, lalu lintas kapal, tekanan memancing, dan sebagainya. Faktor lain yang menilai baik penangkapan ikan adalah kesan solunar yang berperanan dalam faktor pasang surut dan pencahayaan.

saya akan cuma terjemahkan sebaik mungkin pada masa akan datang....
Ini terjemahan sementara yang saya petik terus dari google...
belom abis terjemah lagi guna bahasa yang sepatutnya ... Harap maaf......
Tak mo buat saudara tertunggu lama menanti jawapan...

Terima kasih atas pertanyaan dan sokongan anda... :D
artikel asal ada di sini...

Tiada ulasan: